op de bagagedrager meerijden


op de bagagedrager meerijden 1.0

profiteren (van iemand of iets); meeliften op het succes (van iemand of iets)

Algemene voorbeelden


Dunn meldde gisteren vast te houden aan zijn inschatting dat ASML in de tweede jaarhelft honderd apparaten zal verkopen. Het aandeel, samen met Philips een van de meest enthousiaste jojo's op de beurs, sprong liefst 11 procent omhoog naar een slot van 6,24 euro. De kleinere rivaal ASM International uit Bilthoven reed mee op de bagagedrager: plus 8,6 procent op 8,86 euro.

de Volkskrant,

Met de rechtsbijstandverzekeraars gaat de Stichting Vie d'Or binnenkort rond de tafel zitten om te spreken over de rol die zij kunnen spelen. In feite verricht de Stichting veel werk waar de rechtsbijstandverzekeraars van profiteren. Als het aan Van Rijn ligt, zullen zij daar een bijdrage voor gaan leveren. "Ik vind het niet erg dat ze bij ons op de bagagedrager meerijden, maar daar moeten ze dan wel voor betalen", aldus Van Rijn.

https://www.amweb.nl/76448/stichting-vie-dor-slaat-klauwen-uit,

op de bagagedrager meerijden 2.0

van nabij meemaken; beleven alsof je er zelf bij bent

Algemene voorbeelden


Hoewel ik ieder jaar ruim 100 boeken lees, is er eigenlijk geen andere auteur die met Nesser is te vergelijken. In een heerlijk traag tempo neemt Nesser je mee naar de innerlijke strijd en de dagelijkse beslommeringen van Barbarotti en laat hij je "als het ware" op de bagagedrager meerijden. Uiterst minutieus beschrijft hij de karakters van de mensen die worden opgevoerd, waardoor je het gevoel hebt dat je ze echt leert kennen.

https://www.hebban.nl/recensie/dazzle-over-de-slager-van-klein-birma,